FAQ:

Här nedan kommer vanliga frågor och svar.

Vad är och vad innebär begreppet VPN?

De VPN-tjänster som erbjuds hos oss skapar en säker och krypterad uppkoppling mellan din enhet och en VPN-server. När du är uppkopplad mot en VPN-tjänst skyddas din identitet och privata sfär på Internet. Förkortningen VPN står för Virtual Private Network och innebär att du ansluter dig mot VPN-leverantörens anslutning som i sin tur anonymiserar den trafiken du genererar. Tjänsten medför att det nästintill blir omöjligt för obehöriga att lyssna av din trafik och dra fördelar av den information som du och alla andra lämnar efter sig på internet. Det finns en rad aktörer som lyssnar av det du gör på internet vilket kan ha förödande konsekvenser för dig som internetanvändare. Det kan handla om marknadsförare som försöker samla in information om dig som användare och sedan skräddarsy annonser utefter din sökhistorik på tex. Google. Ett annat relevant exempel består av Spridningskollen.se som i vårt tycke agerar privatpolis och försöker få vanligt folk att betala hutlösa summor pengar för påstådda fildelningsbrott.

VPN-tjänsterna som idag erbjuds har på senare tid moderniserats och innehåller numera ofta diverse kringtjänster som i sin tur är kopplade till den klassiska VPN-tjänsten. Några av dessa tjänster är:

Killswitch – Med hjälp av denna teknik behöver du inte oroa dig för olika former av läckor utav din IP- adress. Om din VPN-anslutning av någon anledning skulle avbrytas så avbryts även all nätverkstrafik. Vanligtvis hade din befintliga anslutning återupptagits, men med hjälp av denna teknik behöver du inte oroa dig över att din vanliga IP adress loggas och sparas.

Förebyggande av DNS-läckor – När en DNS-läcka förekommer (väldigt ovanligt) läcks information gällande din anslutning och vem du är. Med hjälp av denna extrafunktion behöver du aldrig oroa dig för att bli spårad.

Varför bör VPN-tjänster användas?

  • Avlyssning av din internettrafik förhindras. Du är skyddad med stark kryptering mot både hackers, myndigheter och nyfikna internetoperatörer.
  • Geografiska begränsningar kan frångås. Svensk Webb-TV kan nås utomlands med mera.
  • Krypterade nerladdningar. Oavsett om du laddar ner legala eller illegala filer slipper du oroa dig över oproportionerliga straff och rättegångskostnader.
  • Förbättrad säkerhet vid användning av öppna WIFI-nätverk.
  • Ökad frihet. Det finns ett flertal länder där en rad hemsidor inte tillåts. Du kringgår dessa regleringar med hjälp av en VPN-tjänst som erbjuder servrar i utlandet.

Varför kostar dessa tjänster pengar? Kan jag inte använda en gratistjänst istället?

VPN-kryptering och bandbredd är relativt dyrt att tillhandahålla och alla företag vill tjäna pengar. Om någonting är gratis är det tyvärr ofta du som är produkten. Din bandbredd kan säljas till högstbjudande och din personliga information kan säljas även den. Använd hellre ingen VPN-tjänst alls än obskyra gratisalternativ.

Vilken VPN-tjänst bör jag använda för att känna mig säker?

Vi väljer ut de snabbaste och säkraste VPN-tjänsterna åt dig och listar dessa på webbsidan. Vi gör all nödvändig research så du slipper. Dessa tjänster sorteras efter pris och funktionalitet vilket innebär att du får en korrekt och professionell överblick över de tjänster som erbjuds på marknaden. Vi har utomordentlig koll på VPN-marknaden. Nya tjänster som dyker upp listas även de om de lever upp till våra kvalitetskrav.

Vad kostar normalt sett en bra VPN-tjänst?

Ungefär 50 kronor per månad och uppåt kort sagt. Det går oftast att få ett väldigt fördelaktigt pris om årsabonnemang tecknas. Priset beror även i mångt och mycket på de krav du ställer som kund och vad du själv är beredd att betala.

Varför kan jag inte bara välja första bästa VPN-tjänst som ser bra ut och hoppas på det bästa?

Visst kan du det, men risken att du stöter på en tjänst som inte motsvarar dina förväntningar är relativt stor. VPN-nätverk kan bland annat vara väldigt långsamma om de inte är korrekt optimerade.

Är jag 100% skyddad mot allt om jag tecknar ett bra VPN-avtal?

Din internetoperatör kan inte längre spåra och logga din trafik när du använder tjänsten. Dock loggar en del VPN-tjänster din trafik i sitt eget system. Detta ska ske extremt kontrollerat med regelbundna tömningar om de ska kvala in på vår lista. Det absolut bästa är att använda sig utav de VPN-tjänster som ej sparar några loggar alls.

Vilka risker finns om jag inte väljer en betrodd VPN-tjänst?

Det finns ett flertal riskfaktorer när du väljer en icke betrodd VPN-tjänst. Det finns leverantörer som bland annat loggar den trafik du genererar och säljer den vidare. Det finns även en rad VPN-tjänster som inte har de resurser eller den vilja som krävs för att hålla dig anonym om en myndighet skulle komma och knacka på dörren.

Jag har hört att om jag väljer ett VPN-nätverk med servrar i en speciell del av världen är jag bättre skyddad, stämmer det?

Marginellt. Med handen på hjärtat kan servrarnas fysiska plats ibland vara till din fördel, men det är en liten faktor. Tex. hantering av loggar är långt mycket viktigare.

Vad baserar ni era omdömen på?

När vi recenserar de VPN-tjänster som finns på marknaden idag har vi flera kriterier i åtanke. Det främsta kriteriet är just säkerheten. Vi går i tron om att de flesta som tecknar en VPN tjänst är ute efter just hög säkerhet, och därför är detta någonting som vi prioriterar högt. Andra aspekter som vägs in är priset, kundomdömen, hastigheten och givetvis pålitligheten (tjänstens upptid).

Kan jag alltid kringå regionsblockeringar med hjälp av VPN-tjänster?

Många undrar om du kan teckna ett VPN-abonnemang för att se på Netflix och övriga tjänster från servers i tex USA. Det pågår en liten så kallad katt-och-råtta lek där Netflix och andra streamingtjänster försöker identifiera om du sitter bakom en VPN för att i sådana fall neka dig tillgång. VPN-leverantörerna anpassar i sin tur sin programvara för att du som kund ej ska kunna bli identifierad som VPN-användare. Netflix och övriga tjänster bör fungera på utländska servers men här kan vi inte lämna några 100-procentiga garantier.